Zenuwen en ziekenhuisafspraken

I get that a lot…. Still after all that timee… Usually krijg ik een paar dagen voor een afspraak ook de zenuwen. Dan gaan er allerlei vragen door mijn hoofd? Wat gaat de dokter zeggen? Wat hebben ze gevonden bij het onderzoek? Wat gaat er daarna gebeuren?? Krijg ik weer andere onderzoeken? Gaan die pijn doen? Is mijn eigen dokter er wel? Kan ik dit eigenlijk wel?

Maar ook gewoon de omgeving van het ziekenhuis… Inmiddels heb ik echt een haatliefde verhouding met het ziekenhuis. Nu ben ik thuis maar als ik aan het ziekenhuis denk, komen de beelden zo weer tevoorschijn. Van alles wat ik ooit wel eens heb gezien en meegemaakt. The bad stuff maar ook echt de goodstuff (ik had nooit gedacht dit te zeggen maar het ziekenhuis brengt toch ook echt wel goede dingen) Maar ja de zenuwen zijn er toch iedere keer weer…. That sucks a lot maar de zenuwen vertellen je ook that you care… You care about your body, your future but most important you care about you. Want uiteindelijk maakt je lichaam niet uit wie je bent, dat wordt nog altijd gedaan door je koppie. Dus heel misschien zijn die zenuwen zo slecht nog niet, they try to show you the good stuff too.

Als ik merk dat ik zenuwachtig ben, weet ik dat ik heel onrustig ben. Maar dan ook echt heel onrustig in alles. Normaal een film kijken lukt me dan bijvoorbeeld niet. Dit komt omdat die te lang duurt en daar kan ik mijn gedachten vaak niet zo lang op focussen….. Series kijken lukt me in dat soort situaties veel beter. Dit is wat er voor mij goed werkt:

  1. Muziek. I loveeeee music en het maakt me rustig. Sinds kort heb ik een koptelefoon met noise cancelling en dat is echt de uitvinding van de eeuw. Hij is erg duur maar ik heb er heel veel plezier van!!!! Als ik voel dat ik erg onrustig ben dan ga ik met de koptelefoon op bed liggen. Negen van de 10 keer val ik daarmee in slaap. Op Spotify heb ik een aantal afspeellijsten gemaakt die ik zo aan kan klikken en hoplakeee calmed down within seconds. Meestal haal ik het tiende nummer van de afspeellijst niet eens XD En op de dag dat ik naar het ziekenhuis moet, zul je me altijd zien met oortjes in of een koptelefoon op. Music helps me to focus en houdt me rustig altijd.
  2. Wandelen. Sowieso is wandelen heel erg gezond maar het haalt me vaak ook even uit mijn gedachten. Even in een andere omgeving en genieten van de natuur. Genieten van de vogeltjes die fluiten, de vlinders die langs vliegen. Of het water horen kabbelen, de wind horen waaien door het riet dat langs het water staat. Sounds good he?? De rust voelen in de natuur helpt zo erg! Ik vind het heerlijk en door even te genieten van de omgeving verleg je je focus. Dan raak je je zenuwen even kwijt en kun je er beter van een  afstandje naar kijken. Na een wandeling kom ik altijd rustiger terug. (Tipje voor als je in het Erasmus MC wordt behandeld en daar vaak bent, ga naar het dakterras!!!!!! Loves it!!!! En geeft heel veel rust voor of na je afspraak, I promise you!!!!!!)
  3. Praten. Tjaa…. sometimes heb ik daar nogal eens ruzie mee. Praten vind ik best lastig omdat ik emoties die ik voel ook niet altijd begrijp.. En vaak al helemaal niet weet met welke woorden ik die duidelijk moet maken. Wat mij betreft gaan ziekenhuizen, emoties en praten toch bijna hand in hand……. Ondanks dat heb ik met de tijd geleerd dat praten wel prettig is. In het begin durfde ik alleen te praten met mensen waarbij ik me veilig voelde. Dat waren er niet veel, ik had geloof ik een arts bij wie ik echt durfde te praten. Bij anderen klapte ik binnen de kortste keren dicht. Je verhaal kwijt kunnen, bij diegene bij wie je je veilig voelt, is belangrijk want dan ligt het gewicht niet alleen op jouw schouders. Vaak vinden die anderen het ook fijner om te weten wat er in je omgaat. En daarbij kunnen zij je ook helpen tot andere inzichten die de zenuwen verminderen. Win win toch??
  4. Een meidenavond. In het ziekenhuis komt je lichaam vaak een beetje negatief in beeld. Op uitzondering van de revalidatie wordt er vaak gesproken over wat er in je lichaam niet werkt en over wat er dus fout gaat. Als ik zenuwachtig ben over een afspraak in het ziekenhuis voelt dat dan ook vaak negatief aan.. Ik vind het heel prettig om soms even een avondje op een positieve manier met je lichaam bezig te zijn. Iets doen wat fijn voelt, bijvoorbeeld een masker op je gezicht. Of een masker in je haar. Je lekker insmeren en je nagels lakken. Ooooh tipje plan dit niet de avond voor je afspraak. Voor sommige onderzoeken mag je je namelijk niet insmeren met oliën of body butters of dat soort dingen!!! En meestal als ik zo’n avond of middag doe, haal ik zelf ook wat lekkers om te eten en te drinken bij een serie die ik leuk vind. Ik kan van zoiets echt heel erg genieten. Het jezelf makkelijk maken en op een goede leuke manier met je lichaam bezig zijn 😀

Als ik terugkijk draait alles hierboven om het vinden van de rust…. Klinkt misschien heel cliché maar voor mij werkt dit wel. Wat werkt voor jullie??? Ik ben benieuwd wat er voor jullie werkt om de zenuwen onder controle te houden. Als je het nog niet goed weet is dat niet erg. Go find your thing! Misschien duurt dat even maar dat is niet erg. Als je het vind, ga je er veel gebruik van maken en je eigen weggetje vinden met de zenuwen. Ennnee voor je afspraak you can do this!! I believe in you.

See you next time

-Joyce-

One Reply to “Zenuwen en ziekenhuisafspraken”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.