Echo van hart en ecg

Yups, vorige week was het weer zover tijd voor de volgende reeks onderzoeken. Dit keer had ik een echo en een ecg van mijn hart….. Uit het WES-onderzoek bleek dat ik een mutatie heb op een gen, wat cardiomyopathie veroorzaakt… Met de echo en de ecg konden ze bekijken of de klachten die bij cardiomyopathie horen verergert waren of niet natuurlijk 😀

Op zich allemaal niet heel lastig of pijnlijk… Behalve dan dat ontbloten van je bovenlijf….. I hate that really maar ach tis logisch natuurlijk want anders kunnen die onderzoeken niet plaatsvinden maar toch… Hebben jullie de onderzoeken ooit al een keer gehad?? Wat vonden jullie ervan?? Of waar zie je juist tegenop? Ik ben geen arts dus de precieze medische werkwijze en betekenis kan ik niet uitleggen. Alleen mijn manier van ervaren, the patients way I guess…. Ook al is dat woord niet heel prettig. Misschien maar eens wat anders op verzinnen. Anyone??

Hoe verliepen de onderzoeken?

Als eerste kreeg ik een echo van mijn hart. Ja een echo net als dat een vrouw zwanger is en ze naar het kindje gaan kijken. Daar moet je het ook echt mee vergelijken denk ik 😀 Diegene die de echo maakte vroeg of ik het al eerder had gehad. De eerste keer dat ik daar kwam ging ze me alles uitleggen, nu niet meer. Maar mocht je voor de eerste keer daarheen gaan, don’t worry they’ll explain everything. Op het onderzoeksbed moet je een beetje op je linkerzij gaan liggen zodat ze beter zicht hebben op je hart. Ik vond dat best lastig omdat ik thuis of tegen mijn vriend aanlig of me met een hoefijzerkussen op mijn zij houd. Zelf lukt me dat niet goed meer. Gelukkig kon ik met mijn schouder een beetje tegen de onderzoekster aanleunen en had ik nog een kussen in mijn rug. Dat maakte het wat gemakkelijker. Heb je hier ook last van just say so, they’ll hellp you all the way. Vlak voordat ze beginnen doet ze een beetje van dat gel op het echoapparaat. Niets aan het handje maar wel heel erg koud XD Daarna gaan ze de echo maken. Ik heb mijn hoofd de hele tijd wat schuin omhoog gehouden zodat ik mee kon kijken op het scherm. Dat was weer leuk want je zag de blauwe en rode kleuren. Dat waren de bloedstromen, net als we bij biologie hebben geleerd op school!!! Remember??? En de kleppen in mijn hart kon je zo dicht en open zien gaan. Het enige dat ik nog steeds niet prettig vind is dat de onderzoekster met het echoapparaat soms best hard moest duwen om mijn hart goed in beeld te krijgen. Dat is vervelend maar niet heel pijnlijk. Al heb ik daar wel blauwe plekken aan overgehouden oeppsss XD. Al met al was ik met de echo wel een halfuur zoet voordat ik klaar was. Best lang dus maar voor je het in de gaten heb, ben je alweer klaar.

Het tweede onderzoek was de ecg… Dat heb ik ook al zo vaak gehad maar ik heb nooit opgeslagen dat dat maar zo kort duurt. Ook daar moet je je bovenlijf ontbloten en op het onderzoeksbed gaan zitten. Dan wordt je bloeddruk gemeten en daarna mag je gaan liggen. De onderzoekster maakt met een klein mini schuurpapiertje je huid wat ruwer zodat de plakkers goed op je huid plakken. De plakkers worden rond het hart geplakt maar ook op je enkels en je armen. De onderzoekster vertelde mij dat dat een completer beeld geeft dan dat ze de stickers alleen maar rondom je hart plakken. Vervolgens sluit ze het apparaat op de plakkers aan. Dan lig je dus aan allemaal draden en moet je even heel rustig blijven liggen. Hoe lang zal dat geduurd hebben?? Denk al met al 5 minuten ofzo meer niet. En het deed echt geen pijn! Gelukkig niet, er zijn genoeg onderzoeken die veel vervelender zijn dan dit.

Na de onderzoeken had ik weer een gesprek met de verpleegkundig specialist voor cardiomyopathie. En daarna nog een met de arts. Ik weet niet of deze volgorde bij iedereen zo zal zijn maar ik hoop het wel want dat verschaft wel een hele hoop duidelijkheid en dat is fijn. Ik was zelf wel helemaal afgedraaid van het uit- en aankleden. Let daarop als je ook spierklachten hebt!

Hoe vond ik het?

Like I said het ontbloten van mijn bovenlijf nopes don’t like that. Maar ik had bij allebei de onderzoeken weer een vrouw en zij waren vrij relaxed. Dat maakte ook dat ik me redelijk op mijn gemak voelde. Ze namen me een beetje mee en voor ik het wist was het alweer voorbij! 😀 Van te voren en tijdens de onderzoeken vertrouwde ik het genoeg om vragen te stellen. Waarom alles zo werkt enzo XD Ik ben gewoon te nieuwsgierig om dat soort vragen niet te stellen. Alle kleuren en geluiden op die echo far too interesting!!! 😀

Mijn tips:

  • Stel vragen als je net zo nieuwsgierig bent als ik. Mag gewoon, het is jouw lijf die ze onderzoeken. Dus heb je ook recht op de antwoorden ook al heb je ze vorige keer ook al gesteld en ben je de antwoorden weer vergeten.
  • Als je net als ik ook spierklachten heb, overleg met je arts of je de ecg en de echo achter elkaar kan laten doen zodat je je maar 1 keer uit en weer aan hoeft te kleden. Bij mij was dat dit keer niet gelukt omdat ik op iemand anders zijn plekje mocht en niet op het vaste spreekuur voor cardiomyopathie. Daar krijg je wel de onderzoeken achter elkaar. A lot nicer!!!! Ik was nu namelijk helemaal afgedraaid….
  • Voel je je niet op je gemak op de onderzoekstafel, probeer je aandacht te verleggen op iets anders. Ik vond het echoscherm interessant genoeg om me op te focussen, zo alle zenuwen kwijt:D
  • Ooh en na alle onderzoeken(de rotdingen) en gesprekken ga ik altijd even wat drinken. Al is het een koffie of een sapje, even weer aarden en van de rotdingen naar de leuke dingen!

Dit is mijn ervaring met een echo en ecg van mijn hart. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en als jullie nog tips en tricks hebben??!! Hoor ze graag dan kunnen we elkaar weer verder helpen.

See you next time!

-Joyce-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.