Gesprekken met specialisten..

A little while ago, kreeg ik een afspraak bij een internist in het ziekenhuis. Uit een bloedonderzoek bleek dat ik behoorlijke bloedarmoede had…. Waar de huisarts geen oorzaak voor had.. Dus doorgestuurd naar de internist. Toen ik eenmaal de afspraak had begon ik me een paar dagen van te voren druk te maken over wat een internist nu precies deed… Ik bedoel, ik weet van het bestaan van een MDL arts af en een uroloog. Wat doet een internist dan meer?? Ook Google had het antwoord niet…  I had no idea…. Litteraly none… Toen ik eenmaal bij de internist zat, begon het gesprek met allerlei vragen over mijn klachten maar ik begreep niet waar de vragen naar toe moesten leiden.. Normaal durf ik dit dus nooit maar op de kwart van het gesprek heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd; ‘Wat doet u nu precies?’. De internist keek me eerst vreemd aan en moest heel hard lachen. Toen ging ze vertellen en vertelde ik wat ik niet snapte.. Uiteindelijk brak dat de boel een beetje en eindigde het gesprek ook beter… Top!!! Ik ging met een beter gevoel naar huis en kon het verhaal van de internist beter plaatsen in combinatie met de klachten die ik heb. Top dus!! That’s why I wanted to write this. Mijn tips voor gesprekken met artsen 😀

Het heeft heel lang geduurd voordat ik het überhaupt durfde om voor mezelf op te komen. En vragen gewoon te stellen, om hulp te vragen waar nodig. Beetje bij beetje durf ik nu steeds meer, ook tijdens gesprekken met specialisten. Ik heb al heel wat artsen gehad en niet met allemaal kon ik goed overweg. De manier waarop er stuff werd uitlegd of er vooral niet werd geluisterd naar wat ik aan ze vroeg…. That still makes me upset…. Inmiddels ben ik zover dat ik bij nieuwe afspraken, de foto’s van de specialisten opzoek op de site van het ziekenhuis. En dan kijk bij welke foto ik me het meest op mijn gemak voel… Sounds stupid en ik weet dat een foto niet alles zegt maar voor mij werkt het wel…. Vaak kijk ik ook of de betreffende specialist een specialisme heeft die het beste bij mijn klachtenbeeld past. Naast dat ik me dan meer op mijn gemak voel, is het ook nog effectiever voor de behandeling lijkt me 😀

indeling notitieblok voor gesprekken specialisten

Voordat ik daadwerkelijk naar de afspraak moet met de specialist, probeer ik me wel voor te bereiden. En eventuele vragen alvast op te schrijven. Sinds kort heb ik een notitieblok gekocht waar ik mijn weekplanning bijhoudt maar ook alle vragen opschrijf voor de specialisten. Die blokken kun je bij heel wat winkels halen, genoeg keuze nu in deze tijd. Kijk maar eens bij de Hema, boekenwinkels of op bol.com. Ik ben nog bezig het zo optimaal mogelijk in te delen maar hieronder zie je hoe ik het nu heb gedaan. Op de linkerpagina schrijf ik de vragen met een sterretje op. En rechtsonder aan de tweede pagina heb ik een blok met samenvatting.. Zo kan ik op het restant van de linker pagina krabbelen en schrijven wat ik wil. En mocht ik het snel terug willen lezen dan kan ik het blokje samenvatting gebruiken! Inmiddels ga ik zo vaak naar specialisten en artsen dat het wel handig is om een boekje bij te houden. Inmiddels heb ik in mijn boekje ook alle medicatie geschreven die ik slik. Wel handig mocht ik mijn medicatielijst zijn vergeten. (Ohh uhm nu heb ik nog een gewoon notitieblok maar als ik die vol heb, ga ik over op een bulletjournal!!)

Dat waren twee tips die handig zijn voor de afspraak met de arts of specialist.. Tijdens de afspraak zelf heb ik inmiddels ook door dat ik voor mezelf op mag komen. Net als de inleiding van deze post… Als je een vraag hebt, stel hem dan!!! Na die afspraak bij de internist, kreeg ik weer een bevestiging. Ik stelde geen gekke vraag… Daarbij door vragen te stellen, houdt je het voor jezelf ook nog eens een heel stuk duidelijker.. Ik kan nu goed plaatsen wat de internist doet in het hele plaatje en waar mijn neuroloog en cardioloog staan ten opzichte van haar. Je hebt maar een lichaam en daar moet je zuinig op zijn… It’s okay to ask, ask a question ask for help.. Anything. Voor de arts ben je een van de velen maar de arts is voor ons een van de belangrijkste.  Een arts vertelt misschien wel 40 keer een diagnose maar voor ons is dat moment belangrijk. That changes your whole life…..

Een andere vraag bedenktijd bij moeilijke beslissingen of grote onderzoeken/operaties.. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik vind het soms nogal overweldigend als ik bij de specialist zit. Soms komt er zoveel op me af, zoveel vragen waar ik soms de helft ervan niet eens had verwacht. Ik vind het dan wel fijn om er even over na te kunnen denken… Eerst naar huis en tot jezelf komen. De rust opzoeken en vanuit daar een beslissing nemen. Ik weet van mezelf dat als ik zo overwhelmed ben dat ik dan beslissingen kan nemen waarvan ik later denk hey dat was niet de goede. Beslissingen op medisch gebied zijn belangrijk en bepalen veel voor je toekomst… Na een paar keer behoorlijk op mijn bek te zijn gegaan, weet ik dat een weekje de tijd vragen voor mij heel verstandig is…. Daarmee blijf ik een stuk rustiger en neem ik de beslissing met volle verstand.

De meeste specialisten kennen mij nu wel en weten dat ik rustiger blijf als ze uitleggen wat er gaat gebeuren en hoe alles in elkaar zit. Zolang ik weet wat men van mij wil, laat ik heel veel toe. Zodra ik het niet weet en voor het blok word gezet, reageer ik heel onrustig….. En kets ik veel onderzoeken af.. Herken je dit? Als je zoiets van jezelf weet mag je bijvoorbeeld best wel om duidelijkheid te vragen.. Het moet natuurlijk niet te ingewikkeld zijn maar het is jouw lichaam dus het gesprek mag best wel een beetje volgens jouw voorwaarden gaan!

Hieronder heb ik mijn tips beschreven. Deze geven mij de grootste houvast tijdens gesprekken. Wat is dat bij jullie?? Hoe vinden jullie de gesprekken met specialisten?? Here they are:

  1. Bedenktijd vragen bij moeilijke beslissingen of bij grote, ingrijpende onderzoeken;
  2. Vragen stellen;
  3. Van te voren vragen opschrijven(notitieblok bijhouden!);
  4. Aangeven wat je prettig vind tijdens de gesprekken met de specialisten.

See you next time!

-Joyce-

One thought on “Gesprekken met specialisten..”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.