Het ov in met je rolstoel?? Jaaaa echt wel!!!!:D

Tjaa het openbaar vervoer in met een rolstoel, leek me nogal een dingetje en dat is het ook zeker! Een hele nieuwe wereld, maar ben zo blij dat ik die aan het ontdekken ben! Vaak ga ik met hulp op op pad gegaan, helemaal alleen ga ik niet…. Toen ik de eerste keer het ov in ging kwam ik erachter dat er heel wat trucjes zijn om het makkelijker te maken om met een rolstoel het ov in te gaan. Het erge is dat toen ik er op werd gewezen alle tips en tricks gewoon voor je neus zijn. Toen ik alles nog liep, heb ik dat nooit bewust gezien en opgeslagen:o So bad…. Zo zie je maar, hoe erg je kijk op de wereld veranderd in een rolstoel!

Ik ben nog niet met mijn rolstoel de trein in geweest. Nog geen flauw idee hoe dat precies werkt. In Rotterdam ben ik al wel een paar keer samen met vrienden de hort op gegaan met de metro en de tram. De eerste keer vond ik het zooo spannend en eng maar het gaat best wel en eigenlijk ben je nooit helemaal alleen. Veel mensen willen gelukkig graag helpen!:D Anyway ik dwaal weer af. In de metro en in de tram heb je speciale ingangen voor rolstoelers. LET OP, ik heb het hier dus wel over wat ik heb geprobeerd. Ik weet niet of dat dit voor iedere vervoersmaatschappij hetzelfde is……

Met de rolstoel in de tram en de metro:

Ja echt ze bestaan speciale rolstoelingangen in het ov. Ooit bewust de rolstoelstickers gespot op de deuren van de metro’s of trams??? Meestal zijn er na elkaar twee deuren waar je met een rolstoel in kunt. Dat hebben ze gedaan zodat je via de eerste deur naar binnen kan en via de tweede deur weer naar buiten. Handig he?!

Ik weet van vrienden dat bij de HTM de rolstoelingangen bij de randstadrail en trams te vinden zijn bij deur 1 en 2 en deur 3 en 4. Volgens mij zijn de rolstoelingangen bij de RET ook rond deze koers. Ik probeer te onthouden dat ik of aan het begin of aan het eind van het metrostel moet staan, dan kom ik altijd redelijk uit:D Per treinstel of na ja metrostel zijn die ingangen zo opgezet. Het is dan de bedoeling dat je er bij deur 1 ingaat en bij deur 2 er weer uit. Hieronder staat een filmpje, wat ik heb gevonden bij Voorall met nog wat meer informatie van de HTM(geen spon). Ik vond hem wel erg handig als aanvulling, een soort extraatje naast alle informatie die ik al had. Mocht je in de buurt van Den Haag wonen of er veel komen en je hebt ook een beperking? Neem dan sowieso een kijkje op de website van Voorall en/of de website van Onbeperkt Haags(de jongerenafdeling van Voorall) Het zijn beiden echt topwebsites met al heel veel informatie. Zeker kijkje waard!!

Ooh nog een handige tip. Als je in of uit de metro gaat heb je van die blauwe knoppen op de deuren. Druk deze in! Dan geef je een seintje aan de bestuurder van de metro of tram dat je iets meer tijd nodig hebt en dan wacht hij wat langer. Normaal gesproken gaan de deuren namelijk automatisch en hoeven bestuurders daar nauwelijks op te letten. Dan kan het dus ook gebeuren dat het al eerder vertrekt dan dat jij er klaar voor bent. En om nou met je stoel door de metro heen te rollen is niet zo succesvol…. Gelukkig mij nog niet gebeurt maar een aanrader lijkt het me niet XD

Tijdens het rijden kreeg ik van mijn therapeut ook de tip om met mijn rug in de rijrichting te staan. Ik weet niet of ik dat duidelijk uitleg maar ik bedoel het zo dat wanneer er een plotselinge stop wordt gemaakt, jij niet snel je rolstoel uitkukelt maar als het ware meer in je stoel wordt gedrukt. Dat lukt niet altijd maar is zeker een aanrader als je net als ik een niet zo sterke rompbalans hebt. Om het voor je handen iets makkelijker te maken kun je ook je voeten gebruiken mocht je daar nog genoeg functie voor hebben. Trippelen noemen ze dat. Als het me lukt doe ik het in ieder geval graag, dan kun je goed de kracht verdelen tussen je handen en je voeten. Ook in de metro of de tram is het soms wel handig omdat je je in kleinere ruimten moet manoeuvreren.

Dat waren de belangrijkste tips wel zo’n beetje. In het begin vond ik het ook heel spannend om met mijn rolstoel het ov in te gaan. Maar na een paar keer oefenen valt het best mee, het is echt te doen. Ik wil alleen maar zeggen go try it out! Toen ik eenmaal doorkreeg dat het openbaar vervoer best te doen was met een rolstoel, werd ik zo blij. Mijn wereld nog groter maken iss zo zo zo leuk!!! Hier nog even alles op een rijtje:

  1. Probeer altijd of aan het begin of aan het eind van de metro of tramstellen te staan. Dan kom je vaak wel redelijk uit en hoef je je niet nog snel te gaan verplaatsen als de metro komt.
  2. Gebruik de blauwe knoppen met in- en uitstappen. Dan geef je jezelf wat meer tijd. Dat is heel fijn, zeker als je nog maar net met het ov aan het reizen bent. Dan heb je die tijd wel nodig.
  3. Probeer je zo neer te zetten dat je met rug in de rijrichting staat. Zodat je als het ware de ‘verkeerde’ kant op gaat. En zorg anders dat je wat vast kan pakken als je niet helemaal prettig staat.
  4. Mocht je nog functie hebben in je voeten, trippel waar kan. Dan verdeel je de energie vrij goed tussen je handen en voeten.
  5. Een laatste die ik niet duidelijk heb genoemd. Vraag om hulp als je het nodig hebt. De meeste mensen willen graag helpen, vinden dat ook echt niet erg. (Dat is echt een ding wat ik heb geleerd in mijn rolstoel, mensen helpen graag)

Ben benieuwd of er nog andere rolstoelers zijn die nog andere tips hebben. Het openbaar vervoer in met de rolstoel is weer een nieuwe stap maar wel eentje waar ik zo trots op ben. Ik ben trots dat ik dat heel soms gewoon kan doen 😀 Gewoon gaan met die banaan. Heb je nog meer tips, laat ze dan weten in de comments down below!

See you next time!

-xxx-Joyce

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.